Greenshot Súgó

Tartalom

 1. Képernyõkép létrehozása
  1. Kijelölt rész mentése
  2. Az utoljára kijelölt rész megjelenítése
  3. Az ablak mentése
  4. A teljes képernyõ mentése
 2. Képszerkesztõ használata
  1. Rajz eszközök
  2. Szöveg hozzáadása
  3. Kiemelés
  4. Homályosítás
  5. Képernyõkép vágása
  6. Kijelölések újbóli használata
  7. Képernyõkép kiviteli lehetõségek
 3. Beállítások
  1. Általános
  2. Mentés
  3. Nyomtatás
 4. Akar segíteni?
  1. Adományozással
  2. Szájhagyomány útján :)
  3. Fordítás beküldésével

Képernyõkép létrehozása

Képernyõképet létrehozni a Print+Scrn billentyû megnyomásával vagy a tálcán található Greenshot ikonon az egér jobb gomb lenyomásával lehet.
Számos lehetõséget kínál a képernyõmentés:

A kijelölt rész mentése

A kijelölt rész mentése funkció lehetõvé teszi, hogy a képernyõ bármely részét lementsük.
Kiválasztás után megjelenik egy „célkereszt” az egér pozícióját mutatva a képernyõn. Tetszõleges helyen egér bal gombját lenyomva és nyomva tartva az egér mozgatásával megjelenik egy zöld téglalap. Az egér bal gombját elengedve kijelöltük azt a részt, amit a képernyõrõl szeretnénk lementeni..

A Space billentyû segítségével tud a kijelölt rész mentése és az ablak mentése funkció között váltani.

Ha a pontos területet szeretné rögzíteni, akkor válassza a teljes képernyõ mentését, utána a képszerkesztõben ki tudja vágni a kívánt területet.

Az utoljára kijelölt rész megjelenítése Shift + Print Scrn

Mielõtt egy újabb részt vagy ablakot szeretnénk kijelölni, lehetõségünk van az utoljára kijelölt elem ismételt megtekintésére, szerkesztésére.

A kijelölt ablak mentése Alt + Print Scrn

Létrehoz egy képernyõ képet az aktív ablakról.

Ha a beállításokban beállítjuk az interaktív ablak képmentési módot akkor a kijelölt rész mentése módban nem menti le azonnal a képet. Ha az opció be van jelölve a kijelölt rész mentése módban kiemeli a menteni kívánt területet.
Ha szeretne ablakon belül kisebb ablakot lementeni (pl.: a böngészõ ablakot eszköztár nélkül, egy képkockát internetes oldalról, vagy egy párbeszéd ablakról egy ok gombot), az egér mutatóval az ablakra célzunk és megnyomjuk a PageDown gombot. Ezután kiválaszthatjuk a kisebb kijelölt ablakot, amit szeretnénk.

A teljes képernyõ mentése Control + Print Scrn

A teljes képernyõrõl létrehoz egy képet.

Képszerkesztõ használata

A Greenshot -hoz tartozik egy könnyen használható képszerkesztõ, amely hasznos beállítási funkciókat nyújt, a képernyõképekhez megjegyzéseket vagy alakzatokat rendelhetünk. Lehetõvé teszi, hogy egy kép részeit kiemeljük vagy elmossuk.

A Greenshot képszerkesztõ nem csak a lementett képernyõképekhez használható, más képek szerkesztéséhez is használhatjuk. A tálcán található Greenshot ikonon jobb egérgomb megnyomásával a felugró menübõl kiválaszthatjuk a Kép megnyitása fájlból vagy a Kép megnyitása vágólapról opciót.

Alapértelmezés szerint a Greenshot képszerkesztõ nyílik meg, ha képernyõ képet készítünk. A felugró menü Gyors-beállítások menüpont, Mit csináljak a képernyõképpel? kinyíló fülön lehet kiválasztani, hogy mi történjen a képernyõ mentés után.

Rajz eszközök

Válasszon egy rajzeszközt a képszerkesztõ bal oldalán látható eszközeibõl vagy az eszközök legördülõ menübõl. A bal oldalon elhelyezett eszközök kényelmessé teszik a program használatát.
Rendelkezésre álló eszközök: négyszög R, ellipszis E, vonal L és a nyíl A.
Az egér bal oldali gombjának nyomva tartásával és az egér mozgatásával tudja kijelölni a célterületet. Az egér bal oldali gombjának elengedése után aktív a kijelölt terület.

Lehetõség van kijelölt terület mozgatására vagy átméretezésére.
Az eszközökbõl az ESC gomb megnyomásával tudunk kilépni és ezzel automatikusa a kijelölõ eszköz lesz kiválasztva. A kijelölt elem minden tulajdonságát megváltoztathatjuk (pl.: vonal vastagság, vonal szín, kiemelés színe). Egy másik elem létrehozásához ismét kell egy rajzeszközt választani.

Egyszerre több elem tulajdonságát is állíthatjuk. A Shift gomb nyomva tartásával és az egérrel tudunk több elemet kijelölni.

Szöveg hozzáadása

Használja a szövegdoboz hozzáadása T eszközt.
Állítsuk be a betûtípust és a betûméretet, jelöljük ki a szövegdobozt, ezután írhatunk is bele.
Ha a kijelölõ eszközzel duplán kattintunk egy létezõ szöveg elemere, akkor azt tudjuk szerkeszteni.

Kiemelés

A kiemelés eszköz H kiválasztása után, pontosan megadhatjuk a kiemelni kívánt területet.
Számos lehetõség közül lehet választani bal oldali eszköztár feletti legördülõ menübõl:

Homályosítás

Jó ötlet a képernyõkép egyes részeit homályosítani, ha nem akarjuk, hogy mindent lássanak. pl.: bankszámlaszám, jelszavakat vagy arcképek.
Használja a homályosítás eszközt O, pontosan olyan, mint a kiemelõ eszköz.
A következõ lehetõségekkel lehet homályosítani:

* A számítógép teljesítményétõl függõen lassíthatja a Greenshot képszerkesztõjét a homályosítás. Ha úgy érezzük, hogy a képszerkesztõ lassan reagál, csökkentsük az elõnézet minõségét vagy a homályosítás értékét. Ha úgy érezzük, hogy továbbra is lassú, használjuk inkább a pixelesítést. Ha az elõnézet minõségét minimálisra állítjuk, a mentett képen nem azt fogjuk látni.

Képernyõkép vágása

Ha szükségünk lenne a képernyõkép egy részére akkor használjuk vágás eszközt C.
Miután kiválasztottuk a vágás eszközt C, rajzoljunk egy téglalapot a köré, amit ki akarunk vágni. A kijelölt területet még át tudjuk méretezni mielõtt kivágjuk.
Ha kijelöltük a kivágandó területet az Enter billentyûvel vagy az eszköztár feletti a zöld pipával vághatunk. Ha mégis meggondoltuk magunkat az ESC gomb vagy az eszköztár feletti mégsem, piros kör áthúzva ikonra kattintva megszakíthatjuk a terület kivágását.

Kijelölések újbóli használata

Ha többször használunk azonos méretû elemeket különbözõ képernyõmentéseken (pl.: szövegmezõt vagy homályosításokat), akkor újra használhatjuk ezeket a kijelöléseket.
Válasszuk az eszközök menü, kijelölés mentése fájlba opciót. Elnevezzük úgy, hogy ha szükségünk lesz rá késõbb megtaláljuk és az eszközök menü, kijelölés betöltése fájlból opciót választva újból tudjuk használni korábbi kijelölésünket egy új képernyõképen.

Képernyõkép kiviteli lehetõségek

A képernyõkép szerkesztése után lehetõségünk van többféle módon elmenti a fájlunkat. A fájl kiviteli lehetõségeit a Fájl menüben vagy a legfelsõ eszköztáron lehet kiválasztani.

Mentés után a képszerkesztõ állapotsorán megnyomjuk a jobb egérgombot és lehet választani, hogy a kép elérési útját a vágólapra másolja vagy megnyitja a mentési helyet.

Beállítások

Általános beállítások

Mentés

Nyomtatási beállítások

Akar segíteni?

A fejlesztésében segítségére nincs szükség. Azonban van néhány dolog, amit tehetünk, hogy támogassuk a Greenshot támogatást és a fejlesztõ csapatot.
Elõre is köszönjük :)

Fontolja meg az adományozást

A Greenshot programba sok munkát és pénzt fektettünk, ez egy jó, ingyenes, nyílt forráskódú programot hoztunk létre. Ha úgy érzed, hogy megkönnyíti a munkádat, ha idõt és pénzt tudsz spórolni magadnak (vagy cégednek), vagy ha csak úgy, szereted a Greenshot programot és ha van egy jó ötleted a programhoz, kérlek tartsd tiszteletben az erõfeszítésünket és fontold meg az adományozást.
Kérjük tekintse meg honlapunkat, hogy hogyan tudná segíteni a Greenshot fejlesztõi csapatot.:
http://getgreenshot.org/?locale=default&page=support

Szájhagyomány útján :)

Ha szereted a Greenshot -ot, tudasd az emberekkel, beszélj a barátaiddal és kollégáiddal a Greenshot -ról. A követõiddel is :)
Értékeld a Greenshot -ot szoftver oldalakon vagy linkeld be a honlapodon, blogodon.

Küldjön be fordítást

Greenshot nem érhetõ el a kívánt nyelvet? Ha úgy érzi, fordítsa le a szoftvert és küldje el nekünk, szívesen fogadjuk. Ha Ön regisztrál a sourceforge.net -en fel tudja tölteni a fordítást a keresõnkre.
Kérjük, gyõzõdjön meg róla, hogy nincs e létezõ fordítása az Ön nyelvét a letöltési oldalunkon. Nézze meg a keresõnkben, hogy fordítás nincs e folyamatban vagy elbírálás alatt. Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor tudjuk a fordítását elfogadni, ha a sourceforge.net -en saját felhasználói fiókján keresztül tölti fel. Nagy valószínûséggel nem értjük meg az Ön fordítását, jó esetben a többi soundforge felhasználó eléri az Ön fejlesztését vagy az új Greenshot továbbfejlesztett verziójában.

ADVERTISEMENT